laminate πάτωμα

To laminate πάτωμα είναι μοριοσανίδα με πρώτη ύλη το ξύλο που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρητίνη, γεγονός που το καθιστά ανθεκτικό στις γρατσουνιές. Αποτελείται επίσης από ένα υλικό που θεωρείται πλαστικό που καλύπτεται από πλαστικοποιημένο τζάμι. Αυτό μπορεί να διατηρήσει την εμφάνιση του ξύλου, του σκυροδέματος κ.λπ. Είναι εύκολο να επισκευαστεί και να συντηρηθεί καλά, είναι επίσης καλύτερης ποιότητας και πιο ανθεκτικό σε σύγκρουση με το πραγματικό ξύλο. Το laminate πάτωμα αρχικά δημιουργήθηκε το 1920 και δεν θύμιζε τίποτα από τα σημερινά laminate. Πολύ αργότερα το 1977 μια Σουηδική εταιρία η Pergo επινόησε και κατοχύρωσε την πατέντα laminate floorin με τα πρώτα laminate να κάνουν την εμφάνιση τους το 1984. Από τότε πολλές εταιρίες έχουν ασχοληθεί με την παραγωγή laminate. Η κάθε εταιρία προσθέτει και κάτι δικό της στην βασική σύνθεση ώστε να δώσει κάποια έξτρα ιδιαιτερότητα. Με το πέρασμα των χρόνων έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε ένα προϊόν πολύ ανθεκτικό, σε εκατοντάδες αποχρώσεις και πολύ ανταγωνιστικό στον χώρο των κατασκευών. Το laminate πάτωμα είναι ένα συνθετικό δάπεδο που αποτελείται από τέσσερα μέρη. Το πρώτο μέρος είναι το προστατευτικό φιλμ, το δεύτερο είναι το φύλλο αποτύπωσης, το τρίτο μέρος μέρος αποτελείται από hdf (High Density Fibreboard) υψηλής πυκνότητας ινοσανίδα, και τέλος από μια διάφανη μελαμίνη.

 Το hdf είναι ένας πολτός ξύλου, κόλλας και ρητίνης. Αυτά συγχωνεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιουργώντας ένα συμπαγές σκληρό υλικό. Η διάφανη μελαμίνη χρησιμοποιείται ως μια προστατευτική στρώση για το hdf το οποίο ως υλικό είναι επιρρεπές στην υγρασία και το μοναδικό από τα τέσσερα μέρη που επηρεάζεται από αυτή. Το φύλλο αποτύπωσης είναι αυτό που παρουσιάζει το σχέδιο του εκάστοτε laminate.

Το προστατευτικό φιλμ είναι η τελική επιφάνεια ενός laminate. Είναι ένα διάφανο στρώμα πολύ ανθεκτικό στην υγρασία και την τριβή. Αυτά τα τέσσερα υλικά πρεσάρονται σε υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργούνται πλάκες laminate. Μετά οι πλάκες κόβονται στις επιθυμητές διαστάσεις δημιουργώντας περιμετρικά τα κουμπώματα.

Είναι ιδανική λύση για κάποιον που θέλει να κάνει μια οικονομική ανακαίνιση. Υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οικιακή χρήση, αλλά και για επαγγελματική.

Το laminate πάτωμα θεωρείται ένα βιομηχανικό δάπεδο, πλωτής τοποθέτησης. Μπαίνει κουμπωτό, χωρίς κόλα και έχει την συμπεριφορά ξύλου, δηλαδή συστέλλεται και διαστέλλεται. Το πάχος του laminate είναι από 6 χιλιοστά έως 12 χιλιοστά. Οι πιο συνηθισμένες διαστάσεις είναι 19,3 x 1,40 άλλα πλέον έχουμε και laminate που είναι 25 πλάτος ή και 2 μετρά μήκος.

 

Τα πλεονεκτήματα επιλογής του είναι τα εξής:

*  Εφαρμόζονται πολύ εύκολα & γρήγορα με πλωτή εφαρμογή, δηλαδή κουμπώνοντας το ένα με το άλλο, πάνω από οποιαδήποτε επιφάνεια, αρκεί φυσικά να είναι λεία, στεγνή και επίπεδη.

*  Είναι ανθεκτικά στην τριβή, τα χτυπήματα, τα μυτερά τακούνια, τη χάραξη, το κάψιμο από τα τσιγάρα, τα κυλιόμενα φορτία, τις χημικές ουσίες.

*  Παρουσιάζουν αυξημένες μηχανικές αντοχές σε σχέση με τα αυθεντικά ξύλινα πατώματα και δεν χρειάζονται τη συντήρηση που απαιτούν αυτά.

*  Tα καλύτερα δάπεδα αυτού του τύπου είναι πλήρως ανθεκτικά στην υγρασία.

*  Διατίθενται και με ενσωματωμένο ηχομονωτικό υπόστρωμα που περιορίζει το θόρυβο μέσα στον ίδιο χώρο, αλλά και στους περιβάλλοντες χώρους μειώνοντας την αντήχηση μέχρι και κατά 18 db.

*  Καθαρίζονται εύκολα.

*  Δε χρειάζονται τρίψιμο ή λουστράρισμα.

*  Είναι αντιολισθηρά, αντιστατικά, αντιαλλεργικά.

*  Είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

*  Φυσικά το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι το οικονομικό, καθώς στοιχίζουν λιγότερο από το ένα τρίτο της τιμής του μασίφ παρκέ στο τετραγωνικό.

Εν συνέχεια , τα laminate έχουν εγγύηση από 5 έως 20 χρόνια ανάλογα την χρήση (επαγγελματική – οικιακή). Υπάρχει ένα κοινό πρότυπο στην κατασκευή laminate αλλά κάθε εταιρεία προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τις άλλες δημιουργώντας κάτι καινοτόμο όπως π.χ. το κούμπωμα, την όψη, την ύφη, τις διαστάσεις, το χρωματισμό. Διατίθενται σε πάρα πολλές αποχρώσεις και σε ιδιαίτερα ρεαλιστικά σχέδια απομίμησης ξύλου, σε τέτοιο βαθμό που ένα ποιοτικό laminate δύσκολα ξεχωρίζει από κάποιο ξύλινο δάπεδο.

Τα laminate χωρίζονται ανά κλάσεις. Η “κλάση” είναι η ταξινόμηση των laminate σύμφωνα με τη σκληρότητα που διαθέτουν ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να κρίνει ποιο είναι το κατάλληλο για αυτόν. Ένα δάπεδο laminate με την ένδειξη 31 AC3 υποδεικνύει ότι είναι χαμηλής κλάσης, δηλαδή για οικιακή ή ελαφρά επαγγελματική χρήση. Αυτό το laminate με την ένδειξη 32 AC4 προτείνεται για επαγγελματική χρήση και το 33 AC5 για βαριά επαγγελματική χρήση. Σαν παράδειγμα μπορούμε να πούμε ότι άλλη χρήση θα γίνει σε ένα υπνοδωμάτιο και άλλη σε έναν επαγγελματικό χώρο.

 

Οι βασικές ιδιότητες του υλικού laminate

Αντοχή

Το laminate πάτωμα είναι ανθεκτικό και μπορεί να αντέξει σε διάφορες καταστάσεις και καταπονήσεις. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για πατώματα, πόρτες και κουζίνες. Φυσικά παίζει ρόλο ο κατασκευαστής να είναι αξιόπιστος και το laminate πάτωμα να είναι υψηλής συμπίεσης.

Παραμετροποίηση

Είναι ένα υλικό που παρά τη μεγάλη αντοχή του, μπορεί να πάρει πάρα πολλές μορφές, μεγέθη και χρώματα. Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο παρασκευής του υλικού αυτού από πολλαπλά στρώματα. Πολλές φορές η εμφάνιση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επιλογή υλικού. Σε αυτό τον τομέα το laminate πάτωμα υπερέχει.

Εύκολο στη συντήρηση

Εξαιρετικά εύκολο στη συντήρηση. Καθαρίζεται απλά με ένα πανί και το χρώμα καθώς και η λάμψη του παραμένουν αναλλοίωτα για αρκετό καιρό.

Εγγύηση

Με τη σωστή επιλογή υλικού Laminate από έναν προμηθευτή με μεγάλη εμπειρία στο χώρο μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο laminate για το χώρο σας. Τα laminate έχουν εγγύηση από 6 έως 30 χρόνια ανάλογα την χρήση (επαγγελματική – οικιακή).

Τι είναι το laminate; 

Καταλήγοντας ,η επένδυση από Laminate είναι οι επενδύσεις επιφανείας που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να επενδυθούν έπιπλα ή άλλες κατασκευές εσωτερικού χώρου. Αυτές οι επενδύσεις Laminate τοποθετούνται για να καλύψουν πορτάκια κουζίνας, πάγκους, τοίχους ή/και πόρτες. Το υπόστρωμα αυτών των κατασκευών αποτελείται από συμπαγές ξύλο (λεύκη ή limba), αλλά συνήθως από ινοσανίδες ή μοριοσανίδες.

Οι επενδύσεις Laminate σήμερα φτιάχνονται από συνθετικά υλικά σε στρώσεις, υψηλής ή χαμηλής συμπίεσης, τα οποία παράγονται βιομηχανικά σε πρέσες. Σήμερα στην αγορά κυριαρχούν δύο υλικά – τύποι προϊόντων, με τα οποία κατασκευάζονται σε μεγάλο ποσοστό τα πορτάκια κουζίνας, άλλα μέρη της κουζίνας, εσωτερικές πόρτες σε διαμερίσματα, οι πάγκοι, τα δάπεδα Laminate , κ.α.

Posted in Νέα.