Συχνές ερωτήσεις απαντήσεις σχετικά τα δάπεδα laminate!

Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά τα δάπεδα laminate. Η σελίδα με τις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις βοηθά εκείνους που επισκέπτονται το site μας να βρίσκουν απαντήσεις σε συχνές απορίες που ενδεχομένως να έχουν σχετικά τα δάπεδα laminate.

Πόσες μέρες πρέπει να μείνει το laminate δάπεδο στο χώρο μου πριν την εγκατάσταση?

Το laminate δάπεδο συνήθως χρειάζεται 2-3 ημέρες για να εγκλιματιστεί σε περιοχές εντός Αττικής , ενώ στην επαρχία και σε μέρη με αυξημένη υγρασία πρέπει να εγκλιματίζεται από 5-7 ημέρες πριν την τοποθέτηση για λόγους ασφάλειας. Καλό είναι  το δάπεδο να παραμένει στον εκάστοτε χώρο με ανοιχτή τη συσκευασία του για πιο σωστό εγκλιματισμό. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό πριν την τοποθέτηση η οικοδομή να είναι κλειστή, δηλαδή να έχει μπει η εξωτερική πόρτα και τα παράθυρα για να μην περάσει η υγρασία μέσα στο χώρο ή ακόμα και βροχή.

Πρέπει να αφαιρέσω το παλιό μου δάπεδο για να τοποθετήσω πάτωμα laminate?

Αν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα νέο πάτωμα laminate χρειάζεται να αφαιρέσετε το παλιό σας πάτωμα. Ελέγξτε προηγουμένως αν το υφιστάμενο δάπεδο είναι επίπεδο πριν από την έναρξη της τοποθέτησης το νέου δαπέδου, προκειμένου να αποφύγετε τις ανομοιογένειες.

Τα περισσότερα πατώματα είναι κατασκευασμένα από τρία στρώματα: το ένα είναι αυτό που πατάμε, το οποίο ακολουθείται από ένα στρώμα με το σχέδιο τυπωμένο πάνω (συνήθως έχει εμφάνιση ξύλου) και τέλος το στρώμα-πυρήνα, το οποίο είναι κατασκευασμένο από μοριοσανίδες (HDF). Τα υλικά είναι πολύ ανθεκτικά και αντιστέκονται στις γρατσουνιές. Όσο αποκρουστικό και αν είναι το παλιό σας πάτωμα, είτε είναι μωσαϊκό, είτε είναι πλακάκι, είτε ξύλινο, θα καλυφθεί πλήρως από το νέο πάτωμα.

Τι είναι οι κατηγορίες-κλάσεις laminate και σε τι χρησιμεύουν?

Οι κλάσεις χρησιμεύουν ως οδηγός για την ενημέρωση του καταναλωτή και του κατασκευαστή προκειμένουν να κατατάξουν τα προϊόντα τους. Τα υλικά κατατάσσονται σε κατηγορίες χρήσεως σύμφωνα με την ανθεκτικότητα και την αντοχή στην κρούση τους.

Οι τάξεις χρησιμεύουν στο να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αποφασίσουν ποιο πάτωμα είναι κατάλληλο για τη χρήση που επιθυμούν οικιακή ή εμπορική. Η κατάταξη των λαμινατε γίνεται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα EN13329.

Πως μπορώ να γνωρίζω ποιο λαμινέιτ είναι κατάλληλο για μένα?

Αρχικά θα πρέπει να εξετάσετε το χώρο τοποθέτησης του δαπέδου. Θα είναι υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα κλπ? Φυσικά, το πάτωμα σε ένα επαγγελματικό χώρο, πχ σχολή χορού, έχει περισσότερη κινητικότητα σε σχέση με ένα υπνοδωμάτιο για παράδειγμα.

Προκειμένου να επιλέξετε το σωστό δάπεδο για το χώρο σας, συμβουλευτείτε τις λεγόμενες ταξινομήσεις laminate σύμφωνα σχετικά με την απόδοσή τους κατά το πρότυπο EN 13329. Πχ για οικιακή χρήση 3 κατηγορία που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής: Κλάση 21 είναι κατάλληλο για μέτρια χρήση (για παράδειγμα, στα υπνοδωμάτια) Κλάση 22 είναι κατάλληλο για κανονική χρήση (π.χ. σε ένα σαλόνι) και Κλάση 23 είναι κατάλληλο για βαριά χρήση (π.χ. σε μια καφετέρια ).

Οι κατηγορίες αυτές παρέχονται στη συσκευασία του κάθε προϊόντος πατώματος με εικονογράμματα. Συμβουλευτείτε αυτά τα εικονογράμματα κατά την αγορά των δαπέδων λαμινείτ ή ρωτήστε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα για συμβουλές

Τι προτείνετε για τις ανώμαλες επιφάνειες του υποδαπέδου?

Οι επιφάνειες των υποδαπέδων με ανομοιογένεια μεγαλύτερη των 3 χιλ. ανά τρέχον μέτρο πρέπει να τριφτούν από κάτω (σύμφωνα με DIN 18202) ώστε να εξομαλυνθούν οι διαφορές. Η ανομοιογένεια του υποδαπέδου καθορίζεται καλύτερα με ένα χάρακα ή ένα μεγάλο αλφάδι.

Είναι κατάλληλα τα λαμινειτ για αναπηρικά καροτσάκια?

Γενικότερα είναι κατάλληλα για αναπηρικά καροτσάκια. Ωστόσο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν μαλακές ρόδες από καουτσούκ. Το ίδιο ισχύει και για τις καρέκλες γραφείου.

Εκπέμπουν τα υλικά αυτά φορμαλδεΰδη ; Είναι η φορμαλδεΰδη επιζήμια για το περιβάλλον ή για την υγεία μας;

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν πολλές συζητήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των ρύπων και κυρίως της φορμαλδεΰδης στα δάπεδα και άλλα σύνθετα υλικά με βάση το ξύλο, όπως το κόντρα πλακέ. Οι κατασκευαστές πλέον, υποχρεούνται να υποβάλουν τα προϊόντα τους σε ελέγχους από τρίτους, όπως εξωτερικά ινστιτούτα δοκιμών για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς των Επικίνδυνων Ουσιών Νόμου (GefStoffV § 9, παρ.. 3).

Τι είναι η ταξινόμηση Ε1?

Ε1 είναι η συντομογραφία για την κατηγορία χαμηλότερων εκπομπών φορμαλδεϋδης στην Ευρώπη. Οι τάξεις εκπομπών Ε1, Ε2, Ε3 ορίζουν τα υλικά με βάση το ξύλο σύμφωνα με την ποσότητα φορμαλδεϋδης που εκπέμπουν. Οι αποφάσεις για την ταξινόμηση αυτών των υλικών λαμβάνονται στην αίθουσα δοκιμών σε σταθερή θερμοκρασία. Η περιεκτικότητα σε φορμαλδεΰδη στον αέρα μετράται σε ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Σε αυτές τις δοκιμές ταξινόμησης, η περιεκτικότητα σε φορμαλδεΰδη δεν μπορεί να υπερβαίνει την τιμή 0,1 ppm, ώστε να θεωρείται «πρακτικά ελεύθερη προσμίξεων “.

Τι υποδεικνύει η θερμική αγωγιμότητα;

Η θερμική αγωγιμότητα εκφράζει την ποσότητα της θερμότητας σε τζάουλ που μεταφέρονται ανά δευτερόλεπτο κατά μήκος του ενός μέτρου σε μία διαφορά θερμοκρασίας ενός βαθμού Κελσίου. Η θερμική αγωγιμότητα απαιτείται να ελέγχει την ποιότητα της θερμομόνωσης στα δομικά στοιχεία. Χάρη στην εξαιρετική θερμική αγωγιμότητά τους, τα δάπεδα λαμινέιτ είναι ιδανικά για ενδοδαπέδια θέρμανση ζεστού νερού.

Μπορεί να είναι καρκινογόνο το laminate

Ένα δάπεδο που έχει πιστοποιήσεις όλων των Ευρωπαϊκών εργοστασίων δεν έχει κανένα κίνδυνο ασφάλειας για την υγεία. Βέβαια το ίδιο ισχύει και για άλλα οικοδομικά υλικά που έχουμε σπίτι μας όπως ο γρανίτης , μάρμαρα κα .

Ποιο είδος καθαριστικού πρέπει να χρησιμοποιήσω για δάπεδο laminate?

Όταν επιλέγετε ένα καθαριστικό για laminate, σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα ήπιο καθαριστικό που δεν περιέχει κερί ή λάδι και η σφουγγαρίστρα να είναι πολύ καλά στυμμένη. Το λάδι και το κερί δεν μπορούν να διαπεράσουν την επιφάνεια του laminate με αποτέλεσμα να παραμένουν στην κορυφή της επιφάνειας δημιουργώντας ένα λιπαρό στρώμα και κηλίδες κατά τον καθαρισμό. Επίσης, αφήνει σημάδια όταν περπατάτε κατά μήκος του δαπέδου.

Είναι το laminate κατάλληλο για ενδοδαδαπέδια θέρμανση?

Ναι φυσικά, τα δάπεδα Laminate κατασκευάζονται για χρήση πάνω από συστήματα θέρμανσης νερού. Επίσης, είναι κατάλληλα για εγκατάσταση με ηλεκτρική θέρμανση δαπέδου. Είναι πολύ σημαντικό η μέγιστη θερμοκρασία της επιφάνειας του θερμαντικού στοιχείου να μην ξεπερνάει τους 27 ° C.. Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να καλύπτει πλήρως μια θερμαινόμενη επιφάνεια του δαπέδου, ​​καθώς αυτό προκαλεί ταχεία άνοδο της θερμοκρασίαςλόγω της συσσώρευσης θερμότητας.

Είναι κατάλληλο το laminate για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες?

Καταρχάς, τα δάπεδα laminate είναι πολύ εύκολο να καθαριστούν. Η βρωμιά και η σκόνη μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα και άμεσα επιλέγοντας ένα κατάλληλο καθαριστικό. Τα δάπεδα laminate ιδιαίτερα μεταξύ των πασχόντων από αλλεργίες και ευαίσθητα άτομα. Φυσικά πατώματα – τα laminate δάπεδα μας αποτελούνται από 90% ξύλο. Αυτό σημαίνει ότι το δάπεδο μας δεν εκπέμπουν επιβλαβείς εκπομπές. Είναι το χλώριο και χωρίς PVC και δεν περιέχουν συντηρητικά ξύλου.

Μπορώ να γυαλίσω το laminate δάπεδο?

Όχι, συνιστούμε να μην το κάνετε! Παρακαλούμε ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.laminat-installation.com σχετικά με την συντήρηση και τοn καθαρισμό του laminate.

Είναι το laminate κατάλληλο για το μπάνιο?

Όχι, καλό θα ήταν να αποφύγετε να το τοποθετήσετε σε χώρους όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία, όπως το μπάνιο ή η σάουνα.

Είναι το laminate κατάλληλο για εγκατάσταση σε κουζίνα?

Ναι, το laminate είναι κατάλληλο για εγκατάσταση σε κουζίνα, εφόσον πραγματοποιείται σύμφωνα με τον οδηγό εγκατάστασης.

Μπορώ να αφήσω το παλιό σοβατεπί από πλακάκι για να μην κάνω μερεμέτι?
Βέβαια και μπορεί να γίνει, καθώς ο τεχνικός μπορεί να κολλήσει το νέο σοβατεπί πάνω από το παλιό. Εάν όμως το νέο σοβατεπί είναι πιο κοντό από το παλιό μπορεί ο τεχνικός να βάψει ή να στοκάρει μετά την τοποθέτηση του laminate και του σοβατεπιού.

Εάν τοποθετήσω το laminate πάνω από πλακάκι, τι γίνεται με τις εσωτερικές πόρτες?
Σε αυτή την περίπτωση ο τεχνικός της εταιρείας μας αναλαμβάνει να κόψει τις πόρτες με μια μικρή χρέωση ανά πόρτα. Όσον αφορά την πόρτα ασφαλείας, δεν την αναλαμβάνουμε εμείς, αλλά εξωτερικός συνεργάτης μας με extra επιβάρυνση.

Επειδή θα βάψω το σπίτι μήπως πρέπει να βγάλω το παλιό σοβατεπί?
Ναι, αισθητικά είναι πιο ωραίο να βγάλετε το παλιό σοβατεπί, αλλά να ζητήσετε από το μπογιατζή να στοκάρει το σημείο που θα κάνει το μερεμέτι προκειμένου να τοποθετηθεί πιο σωστά το νέο σοβατεπί. Σε γενικές γραμμές, το ξύλινο σοβατεπί ή το σοβατεπί από πλακάκι βγαίνει πολύ εύκολα. Δύσκολα βγαίνει το μωσαϊκό.

Αν φουσκώσει το laminate μετά την τοποθέτηση το καλύπτει η εργοστασιακή εγγύηση?

Επειδή το Laminate από μόνο του δεν φουσκώνει, ούτε εμφανίζει υγρασία και φυσικά δεν καλύπτει καμία υγρασία, παρακαλώ να λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν τυχόν ατέλειες του χώρου σας πριν την τοποθέτηση του δαπέδου και να ελέγχετε το επίπεδο υγρασίας με το ενδεδειγμένο υγρόμετρο. Απλώς, το laminate είναι καλός αγωγός του νερού, που σημαίνει ότι αν υπάρχει υγρασία στο χώρο και την έχετε αμελήσει, τότε σίγουρα αυτό θα βγει στην επιφάνεια. Επίσης, αν υπάρχει διαρροή ή πλημμύρα και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως τότε είναι φυσικό επακόλουθο το δάπεδο να φουσκώσει και αυτό δεν το καλύπτει η εγγύηση. Συνιστάται η τοποθέτηση να γίνεται από εξειδεικευμένο τεχνικό με εμπειρία στην τοποθέτηση πλωτών-κουμπωτών δαπέδων.

Να τοποθετήσω πρώτα τις εσωτερικές πόρτες ή το Laminate?

Συνιστούμε να τοποθετηθούν πρώτα οι πόρτες και μετά το Laminate. Προσοχή: Αν πρόκειται να τοποθετήσετε εσωτερικές πόρτες πριν την τοποθέτηση του Laminate θα πρέπει να ζητήσετε από τον πορτά σας να σηκώσει λίγο την κάσα της πόρτας με τακάκια (το ύψος του σηκώματος της κάσας εξαρτάται από το πάχος του Laminate και του υποστρώματος) ώστε όταν θα μπει το Laminate να μπορεί ο πατωματζής να τοποθετήσει το Laminate και το σοβατεπί πιο εύκολα και χωρίς προβλήματα.

Αυτό συνιστάται να γίνεται για 2 λόγους:

  1. το αποτέλεσμα είναι τεχνικά και αισθητικά πιο όμορφο
  2.  υπάρχει περίπτωση ο πορτάς (σε περίπτωση που τοποθετηθεί μετά η πόρτα) να στερεώσει την πόρτα πάνω στο Laminate με κίνδυνο να προκαλέσει ζημιά στο πάτωμα (πιθανό φούσκωμα ή σπάσιμο κουμπωμάτων) αν δεν αφήσει κενό μεταξύ του Laminate και της πόρτας.